Susisiekite
+370 5 249 82 72
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Jūsų žinutę gavome.
Netrukus su Jumis susisieksime.




Kas laukia 2020-aisiais: įmonių įsigijimų bei susijungimų (M&A) rinka

Artėjant naujiems metams daugeliui kyla klausimai, kokie gi bus 2020-ieji? Nors ateities nuspėti negalime, bet esami faktai leidžia daryti tam tikras prielaidas.

„Nors recesijos tikimybė 2020 metais išlieka reali, visgi labiau tikėtina, kad kitąmet pasaulio ekonomika patirs sąlyginai švelnų ciklinį sulėtėjimą.“

 

BVP pokyčiai – svarbus rodiklis

Žvelgiant į praėjusius 2019 metus galima teigti, kad didelėje dalyje pasaulio valstybių jau buvo matomi ekonomikos lėtėjimo ženklai. Tai liudija ir preliminarūs BVP augimo duomenys.

Gana ryškiai tai pasijautė Eurozonoje ir ypač Vokietijoje, kuri šiemet du ketvirčius iš eilės užfiksavo neigiamą augimą ir techniškai įžengė į recesijos zoną.

Vidinio vartojimo ir investicijų kiekis

Apie BVP augimo lėtėjimą įspėja ir daug kur matomas vidinio vartojimo bei investicijų augimo mažėjimas.

Lietuvos BVP augimas 2019 išliko panašiame lygyje. Būtų galima teigti, kad pasaulinis ekonomikos lėtėjimas mūsų dar nespėjo pasivyti. Tačiau to galimai nebepavyks išvengti kitais metais, kuomet prastėjanti ekonominė situacija Europoje atsilieps ir itin stipriai nuo eksporto priklausančiai Lietuvai.

Ateinančiais metais tikimasi, kad didžioji dalis pasaulio šalių (įskaitant JAV, Kiniją, Vokietiją bei kitas Eurozonos šalis) išlaikys teigiamą BVP augimą, tačiau jis bus pastebimai mažesnis nei 2019 metais. Beveik visur lėtės investicijų ir vidinio vartojimo augimas. Todėl nors recesijos tikimybė 2020 metais išlieka reali, visgi labiau tikėtina, kad kitąmet pasaulio ekonomika patirs sąlyginai švelnų ciklinį sulėtėjimą.

Pagrindiniais rizikos šaltiniais išlieka tarptautinės prekybos nesutarimai/neapibrėžtumai, liečiantys JAV, Kiniją bei Europos Sąjungą ir neatsakytas Brexit klausimas, kuriems nepasistūmėjus į priekį pasaulinė ekonomika galimai pajustų dar stipresnius sulėtėjimo padarinius.

M&A rinka

M&A (angl. mergers and acquisitions; liet. įmonių susijungimai ir įsigyjimai)

M&A rinka JAV

2019 metais M&A veikla JAV išliko ganėtinai stipri dėl sąlyginai palankių finansavimo sąlygų ir ankstesnio mokesčių mažinimo poveikio. Per metus įvyko ne vienas stambus sandoris. Visgi ateinančiais metais tikimasi rimtesnio įgyvendintų M&A sandorių vertės sumažėjimo dėl lėtėjančio ekonomikos augimo, tarptautinės prekybos neapibrėžtumo bei artėjančių prezidento rinkimų, kurie visada atneša papildo nestabilumo.

M&A rinka Europoje

Tuo tarpu Europos M&A veikloje pagal sandorių vertę jau 2019 metams numatomas beveik 30% smukimas, o kitąmet šis skaičius turėtų mažėti dar ketvirčiu. Šiemet Vokietijos pramonės sektorių paveikė tarptautinės prekybos pokyčiai, Italijoje vyravo politinis nestabilumas, o Didžioji Britanija vis dar nesugebėjo išspręsti Brexit situacijos, kas turėjo neigiamą įtaką žemyno stabilumui ir sandorių vykdymui. Nebuvo išvengta ir atvejų, kuomet keli stambūs sandoriai buvo blokuojami priežiūros institucijų (pvz. Siemens ir Alstom). Nepaisant ECB stimulo priemonių, kitąmet ekonominės ir geopolitinės rizikos turėtų toliau neigiamai veikti Europos M&A sandorius.

Iš kitos pusės, vienas iš aspektų palaikančių M&A veiklą bus privataus kapitalo fondų sukauptų pinigų kiekis. Tai turėtų daryti teigiamą poveikį ir Lietuvoje. Žvelgiant pasauliniu lygiu, iš investuotojų pritrauktų, bet neinvestuotų pinigų kiekis fonduose pasiekė istorines aukštumas. Lietuvoje ir  kitose Baltijos šalyse stambius kiekius surinkę fondai taip pat tikėtina, kad aktyviai ieškos, kur juos investuoti.

Šiame pranešime pateikiama ar remiamasi informacija iš šaltinių, kuriuos FMĮ laiko patikimais, tačiau nėra atlikusi savo atskiro informacijos patikrinimo.
STRAIPSNĮ PARUOŠĖ
Simas Žirgulis
Orion Securities | Įmonių finansų skyriaus analitikas