Susisiekite
+370 5 249 82 72
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Jūsų žinutę gavome.
Netrukus su Jumis susisieksime.




2020-ieji: ko tikėtis iš kapitalo rinkų?

Prognozuojama, jog po kelių iš eilės metų augimo tempų mažėjimo pasaulio BVP prieaugis 2020 metais turėtų stabilizuotis ties 3,1%. Dėl nuosaikaus pasaulio ekonomikos augimo globali infliacija turėtų išlikti dabartiniame lygyje, kas savo ruožtu reiškia dabartinių mažų palūkanų aplinką dar kurį laiką. Žvelgiant į akcijų rinkas tikimasi kuklesnių prieaugių nei 2019 metais.

Artiom
Baranov
„Dėl nuosaikaus pasaulio ekonomikos augimo globali infliacija turėtų išlikti dabartiniame lygyje, kas savo ruožtu reiškia dabartinių mažų palūkanų aplinką dar kurį laiką. Žvelgiant į akcijų rinkas tikimasi kuklesnių prieaugių nei 2019 metais.“

 

Žvilgsnis į Baltijos šalių biržas

Nors Baltijos šalių ekonomikos augimas 2020 metais bus lėtesnis nei 2019 metais (2,5-3,0% ribose), tačiau gerokai lenks eurozonos vidurkį 1,0%.

Taipogi nedarbo lygis ir atlyginimų augimo tempai Baltijos šalyse yra geresni nei eurozonos vidurkiai. Taigi makroekonominė aplinka yra Baltijos regiono naudai, tačiau dėl savo dydžio ir likvidumo stokos akcijų rinkų potencialas ir vėl gali neatsiskleisti.

Artiom
Baranov
„Taigi makroekonominė aplinka yra Baltijos regiono naudai, tačiau dėl savo dydžio ir likvidumo stokos akcijų rinkų potencialas ir vėl gali neatsiskleisti.“

 

Populiarėjanti ir daugiau naujų galimybių atverianti vis aktyvesnė Baltijos obligacijų rinka pritraukia naujų investuotojų. Griežtėjant bankiniam finansavimui, daugelis įmonių pasirenka obligacijų leidimą kaip alternatyvų kapitalo šaltinį. Tai suteikia investuotojams didesnį pasirinkimą formuojant portfelius.

Pagrindiniai pasaulio akcijų indeksai

Iš pagrindinių pasaulio akcijų indeksų 2020 metais tikimasi nuosaikaus, vienženklio prieaugio.

JAV išvengus recesijos ir neatsiradus naujiems rizikos veiksniams, S&P 500 indeksui realu pasiekti naujas aukštumas ties 3400-3450 punktų. Indeksą ir toliau stums aukštųjų technologijų sektorius. Esant spartesniam ekonomikos augimui reikšmingai turėtų prisidėti ir cikliniai pramonės bei finansų sektoriai.

Europos Euro Stoxx 600 indeksas manoma, kad demonstruos mažesnį augimą ties 5%. Kiek solidesnio apie 7-9% augimo galima tikėtis iš pagal santykinius rodiklius pigesnės Japonijos akcijų rinkos.

Investavimas į skirtingas turto klases 2020 metais

Kiekvienoje šalyje ar regione galima atrasti patrauklių turto klasių, sektorių ar įmonių akcijų. Globaliu mastu vieni perspektyviausi sektoriai yra 5G, kibernetinio saugumo ir virtualios realybės sektoriai. JAV rinkoje 2020 metais prie didelio augimo potencialo turinčių sektorių priskiriami IT ir finansų sektoriai.

Prie Europos dėmesio verto sektoriaus galima priskirti atsinaujinančios energijos sektorių, kuris turėtų sulaukti itin reikšmingų investicijų. Europos Sąjunga skiria daug dėmesio bei resursų žaliosioms technologijoms bei veikloms, tad rinkoje bus geriau įvertintos tvarios veiklos kriterijus atitinkančios įmonės.

Besivystančių rinkų akcijos minimos kaip viena įdomiausių 2020 metais turto klasių. Iš konkrečių rinkų daugiausiai dėmesio sulauks Brazilijos ir didžiausią 2019 metais augimą demonstravusi Rusijos akcijų rinka.

Kokių investicijų reikėtų vengti 2020 metais

Valstybių obligacijos rodos jau išsisėmė, dėl CB itin ekspansinės monetarinės politikos ši turto klasė yra itin brangi. Adekvatų grąžos ir rizikos derinį dar galimą rasti tarp atskirų įmonių obligacijos.

Taip pat vertėtų vengti didelę skolą turinčių ir mažą pajamingumą generuojančių įmonių akcijas. Tokios bendrovės gali gan neblogai gyventi prie žemų palūkanų, tačiau kiek ženkliau pakilus palūkanų normoms, šios įmonės gali susidurti su skolos aptarnavimo sunkumais.

Šiame pranešime pateikiama ar remiamasi informacija iš šaltinių, kuriuos FMĮ laiko patikimais, tačiau nėra atlikusi savo atskiro informacijos patikrinimo.

Šiame pranešime pateikiama ar remiamasi informacija iš šaltinių, kuriuos FMĮ laiko patikimais, tačiau nėra atlikusi savo atskiro informacijos patikrinimo.
STRAIPSNĮ PARUOŠĖ
Artiom Baranov
Orion Securities | Kapitalo rinkų vyr. finansų makleris