Susisiekite
+370 5 249 82 72
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Jūsų žinutę gavome.
Netrukus su Jumis susisieksime.




PMI: 2020 m. 05 mėn. rezultatai gamybos ir paslaugų sektoriuose

Orion Kapitalo rinkos skyrius apžvelgia gegužės mėnesio PMI rodiklius.

Gamybos PMI

Valstybė Esamas rodiklis Buvęs rodiklis Trumpas komentaras
JAV 39.8 36.1 JAV privatus sektorius traukėsi šiek tiek lėčiau nei balandžio mėnesį dėka pamažu atsiveriančios ekonomikos. Tačiau, nepaisant to, tai vis dar ženklus lėtėjimas gamyboje ir paslaugų sektoriuose, istoriškai - antras blogiausias mėnuo nuo 2009 metų galo. Ypatingai jaučiamas paklausos sumažėjimas, kadangi tik nedidelė dalis verslų gali veikti. Pastebima tendencija, kad klientai nukėlinėja užsakymus į vėlesnius laikotarpius, dėl ko daugelis įmonių buvo priverstos atleidinėti darbuotojus. Nuotaikos pesimistinės, tačiau dalis respondentų tikisi atsigavimo antroje šių metų pusėje. Skaičiuojama, kad BVP antrąjį ketvirtį gali kristi 37% metine išraiška.
Kanada 40.6 33.0 Gamybos apimtys krito trečią mėnesį iš eilės, tačiau šio mėnesio kritimas buvo mažesnis nei balandžio mėnesio. Gamintojai teigia, kad produkcija yra sumažėjusi dėl sumažėjusios klientų paklausos. Pranešimai apie gamybos apimties augimą yra susiję su palaipsniui atsidarančiomis gamybos tiekimo grandinėmis ir - kai kurioms firmoms, su išaugusiai sveikatos priežiūros produktų pardavimais. Su eksportu susiję pardavimai toliau krenta, bet mažesniu greičiu nei balandžio mėnesį. Nedarbingumo lygis gegužės mėnesį augo spartesniu tempu, nei bet kada prieš COVID-19 pandemiją. Gegužės mėnesį verslininkų pozityvumas kukliai paaugo, lyginant su praėjusiu mėnesiu.
Meksika 38.3 35.0 Gegužės mėnesį gamybos sąlygos pablogėjo dėl bendrai sumažėjusios gamybos, kadangi gamintojai ėmė stigti komponentų reikalingų gamybai. Šis mažėjimo tempas šiek tiek palengvėjo nuo balandžio mėnesio rekordinio susitraukimo. Dėl sugriežtinto karantino paklausa šalyje krito ir gegužės mėnesį, o nauji užsakymai gamintojams smuko jau antrą mėnesį iš eilės, tačiau lėtesniu tempu nei praėjusį mėnesį. Bendra paklausa sulaukė mažai tarptautinių rinkų palaikymo, kadangi nauji eksporto užsakymai krenta toliau. Meksikiečiai gamintojai, mažina savo darbuotojų skaičių jau ketvirtą mėnesį iš eilės.
Brazilija 38.3 36.0 Brazilijos gamybos apimtys krito kaip ir kitų šalių. Produkcijos, naujų užsakymų ir eksporto kiekis vėl traukėsi ženkliai, tačiau lėčiau nei balandžio mėnesį. Nedarbo lygis gegužės mėnesį nenustojo augti.
Vokietija 36.8 34.5 Vokietijos gamintojai dėl susitraukusios paklausos ir sumažėjusio produktyvumo gegužės mėnesį pranešė apie nukritusią produkciją. Nors nuosmukis buvo mažesnis nei balandžio mėnesį, klientų uždarumas ir dvejonės tarp įmonių buvo pagrindiniai tolimesnio naujų užsakymų mažėjimo veiksniai. Eksporto pardavimai ir vėl krito greitesniu tempu nei bendros užsakymų knygos apimtys (eng. overall order book volumes). Gamintojai dar labiau sumažino darbuotojų skaičių šį mėnesį, iš dalies dėl neatnaujintų terminuotų darbo sutarčių ir atleidimų iš darbo. Be to, šis darbuotojų mažinimo tempas buvo sparčiausias nuo 2009 m. gegužės mėn. Žaliavų ir pusgaminių pirkimai toliau smarkiai krito. Tai atspindėjo mažesnė gamybos paklausa ir kai kurios įmonės iš dalies atsisakė žaliavų atsargų.
Prancūzija 40.6 31.5 Gegužės mėnesį toliau mažėjo gamybos apimtys, iš dalies dėl sumažėjusios paklausos. Nauji užsakymai intensyviai mažėjo trečią mėnesį iš eilės, ir nors nuosmukio tempas nuo balandžio mėn. sulėtėjo, tačiau išliko tarp sparčiausių nuo tada, kai šie duomenys buvo pradėti skaičiuoti prieš daugiau nei 22 metus. Nors ir nemažai kompanijų šį mėnesį atnaujino savo veiklą, tačiau bendra šalies produkcija vis tiek krito. Įmonės toliau mažino savo darbuotojų skaičių, kadangi socialinis apsiribojimas (eng. social distancing) sulėtino gamybos intensyvumą. Sąnaudų kainos gegužės mėnesį toliau krito, šis kritimas buvo sparčiausias per paskutinius keturis metus.
Jungtinė Karalystė 40.7 32.6 Gegužės mėnesį produkcijos, naujų užsakymų ir naujų eksporto verslų susitraukimas buvo tarp staigiausių šios apklausos istorijoje. Šio mėnesio gamybos apimties augimas yra susijęs su išaugusiais sveikatos priežiūros produktų pardavimais. Nedarbingumo lygis gamybos sektoriuje krito ketvirtą mėnesį iš eilės, nors kritimo tempas yra sulėtėjęs nuo praėjusio mėnesio. Verslininkų pasitikėjimas savimi gegužės mėnesį išaugo į trijų mėnesių aukštumas, tačiau pagal istorinius standartus išlieka žemas. Dėl karantino sušvelninimo įmonės vis dar tikisi produkcijos augimo per ateinančius dvylika mėnesių.
Italija 45.4 31.1 Italijos gamybos sektoriaus nuosmukis tęsėsi ir gegužę. Produkcija ir nauji užsakymai sumažėjo dvidešimt antrą mėnesį iš eilės, bet nuosmukis buvo mažesnis nei balandžio mėnesį, kadangi karantinas buvo sušvelnintas ir gamyklos atidarytos. Dėl stipriai sumažėjusios vietinės ir užsienietiškos paklausos daugybė gamintojų atleido savo darbuotojus, tačiau atleidimų kiekis gegužės mėnesį buvo mažesnis nei balandžio mėnesį. Pirkimo aktyvumas mažėja toliau, o dėl įmonių atsargų pertekliaus šio mėnesio nukritimas yra trečias didžiausias nuo 2009 metų vidurio.
Ispanija 38.3 30.8 Per gegužės mėn. Ispanijos gamybos sektorius išliko susitraukęs, tačiau nuosmukio tempas produkcijoje, naujuose užsakymuose ir eksporte yra sumažėjęs palyginus su balandžio mėn. Taip pat šį mėnesį įvyko didelis nedarbo lygio šuolis, tačiau šis šuolis nebuvo didesnis nei praėjusį mėnesį. Ir nors karantinas Ispanijoje buvo sušvelnintas, tačiau verslai išlieka pesimistiški dėl savo ateities. Dėl sumažėjusių darbuotojų skaičiaus daug įmonių nepavyko patenkinti vartotojų užsakymų, kadangi užsakymai vėlavo. Viso šito rezultatas buvo sumažintos prekių ir paslaugų kainos.
Rusija 36.2 31.3 Naujausi PMI® tyrimo duomenys rodo, kad dar labiau sumažėjo gamyba visame Rusijos gamybos sektoriuje. Visuotinis karantinas ir silpna klientų paklausa buvo susijusi su naujų užsakymų sumažėjimu, kuris buvo antrasis pagal dydį nuo 2008 m. gruodžio mėn. Dėl didesnių nepanaudotų pajėgumų labai sumažėjo darbo jėgos skaičiai. Taip pat, darbo jėgos sumažėjimas tiesiogiai atspindi padidėjusį gamintojų pesimizmą dėl produkcijos prognozių ateinantiems metams. Verslo pasitikėjimo lygis tapo neigiamas ir nuslūgo iki rekordiškai žemo lygio dėl lėto atsistatymo baimės.
Indija 30.8 27.4 Dėl toliau krentanči0s paklausos, naujų užsakymų kiekis mažėja taip pat. Todėl įmonės ir toliau mažino gamybą įpusėjus antrajam ketvirčiui. Sumažėjimas buvo lėtesnis nei precedento neturintis balandžio mėn. nuosmukis, bet vis tiek labai sunkus. Kadangi užsakymų kiekis toliau mažėja, daugybė Indijos gamintojų toliau mažino darbuotojų skaičių. Be to, gegužės mėnesio nedarbo padidėjimas buvo sparčiausias apklausos istorijoje, net spartesnis nei praėjusio mėnesio.
Kinija 50.7 49.4 Su COVID-19 susijusių apribojimų sušvelninimas paskatino greitesnį gamybos augimą, kuris buvo greičiausias per paskutinis devynerius metus. Tačiau paklausa išliko silpna, dėl sumažėjusio eksporto. Dėl to, įmonės toliau mažino savo personalo skaičių ir tik šiek tiek padidino užsakymų aktyvumą. Verslų pasitikėjimas savimi išaugo gegužės mėnesį, o įmonės jaučiasi optimistiškai dėl per kitus metus augančios produkcijos.
Japonija 38.4 41.9 Gegužės mėnesio apklausos duomenys atskleidė stiprų ir pagreitėjusį gamybos kritimą, kuris buvo stipriausias nuo 2009 m. kovo mėn. Maždaug 55% įmonių užfiksavo mažesnę produkcijos apimtį palyginus su balandžio mėnesių. Naujų užsakymų produkcija krito greičiausiu tempu nuo 2009 metų vasario mėnesio, o atitinkamas indeksas dabar sumažėjęs 22 taškais nuo metų pradžios. Paklausa iš užsienio toliau mažėja. Apie 46% įmonių pranešė apie sumažėjusį eksporto lygi ir tik 7% užregistravo pozityvų eksporto augimą. Džiugu tik tai, kad gegužės mėnesį nedarbo lygis pakilo neženkliai, tik 12% įmonių pranešė apie pakitusį darbuotojų skaičių.
Australija 44.0 44.1 Visuotinės pandemijos poveikis Australijos gamykloms išliko neigiamas. Naujų verslų įplaukos vėl smarkiai sumažėjo, o tempas beveik nesikeitė nuo balandžio mėnesio rekordinio nuosmukio. Mažėjantys pardavimai, medžiagų trūkumas ir kai kuriais atvejais fabrikų uždarymas lėmė rekordinį gamybos sumažėjimą gegužės mėnesį. Dėl smarkiai sumažėjusios produkcijos paklausos įmonės šeštą mėnesį iš eilės mažino savo darbuotojų skaičių. Atsižvelgiant į silpnesnę paklausą, įmonės sumažino savo pirkimų aktyvumą, o šis sumažėjimo tempas buvo intensyviausias nuo registravimo pradžios. Sąnaudų kainos toliau kilo dėl transportavimo suvaržymų, didesnių gabenimo išlaidų ir susilpnėjusios valiutos.

Paslaugų PMI

Valstybė Esamas rodiklis Buvęs rodiklis Trumpas komentaras
JAV 36.9 26.7 Produkcijos sumažėjimą lėmė nuosekliai silpnėjanti vidaus ir užsienio klientų paklausa. Pardavimai toliau mažėja, kadangi su pirkėjais tiesioginį kontaktą turintys sektoriai vis dar saugiai stengiasi grįžti į darbus.
Kanada
Meksika
Brazilija
Vokietija 31.4 16.2 Įmonės toliau atleidinėja darbuotojus ir siūlo produktus bei paslaugas mažesnėmis kainomis.
Prancūzija 29.4 10.2 Po balandžio mėnesio rekordinio nuosmukio, naujausi PMI duomenys užregistravo tolimesnį Prancūzijos privataus sektoriaus aktyvumo susitraukimą.
Jungtinė Karalystė 27.8 13.4 Truptėlį daugiau nei pusė apklaustų verslų (54%) pranešė apie sumažėjusį verslo aktyvumą gegužės mėnesį ir tik 13% įmonių pranešė apie pagerėjusį verslo aktyvumą. Gegužės duomenys parodė, kad toliau smarkiai mažėjo paslaugų sektoriaus įmonių nauji užsakymai, nors šio mėnesio naujų užsakymų kritimo tempas sulėtėjo nuo praėjusio mėnesio. Nauji eksporto užsakymai taip pat krito šį mėnesį, nepaisant gandų apie Azijos regiono augančią paklausą. Nedarbingumo lygis praėjusį mėnesį atspindi paslaugų sektoriaus sumažėjusį veiklumą, kadangi užimtumo lygis krito antru greičiausiu tempu nuo 1996 metų. Sumažėjusios sąnaudų kainos yra tiesiogiai susijusios su krentančiomis algomis, mažesnėmis kuro ir komunalinių paslaugų kainomis.
Italija 28.9 10.8 COVID-19 pandemija ir su ja susijęs karantinas toliau darė didelę įtaką paslaugų sektoriaus aktyvumui gegužės mėnesį. Italijos paslaugų sektorius toliau praneša apie smarkiai sumažėjusią verslo veiklą ir naujus užsakymus. Tuo tarpu, darbuotojų skaičiaus mažinimas gegužės mėnesį nesustojo. Gerai tik tai, kad paslaugų sektoriuose veikiantys verslai gegužės mėnesį buvo pozityvesni nei praėjusį mėnesį dėl šių metų rezultatų.
Ispanija 27.9 7.1 Paslaugų sektoriaus veikla išliko sutrikdyta, nors dėl sušvelninto karantino sąlygų verslai atnaujino savo veiklą, bet paklausa išliko ypatingai silpna. Taip pat, nauji verslai ir eksporto pardavimai krito drastišku tempu. Nedarbo lygis kilo trečią mėnesį iš eilės, tačiau gegužės mėnesį krito lėtesniu tempu nei praėjusį mėnesį. Dėl sumažintų darbo išlaidų sąnaudų kainos krito, todėl antrą mėnesį iš eilės verslai praneša apie visų veiklų išlaidų sumažėjimą. Sumažėjusios išlaidų kainos paslaugų sektoriaus įmones paskatino sumažinti savo produkcijos kainas.
Rusija 35.9 12.2 Verslo veikla Rusijos paslaugų sektoriuje ir toliau išlieka sugniuždyta dėl sugriežtintų visuomenės sveikatos priemonių reaguojant į COVID-19 pandemiją. Ypač stipriai nukentėjo su klientais susiduriančios įmonės, kadangi kai kurios, kaip pranešama, liko uždarytos. Nauji verslai buvo suvaržytas silpna vietine ir užsienio paklausa. Naujų užsakymų sumažėjimas stipriai kirto paslaugų sektoriaus darbuotojams, nes dėl išliekančio pesimistinio požiūrio į ateinančius metus, darbuotojai toliau buvo atleidžiami. Priešingai nei kolegos iš gamybos sektoriaus, paslaugų firmos mažino savo kainas siekdamos pritraukti naujus pardavimus. Nepaisant rublio silpnumo ir aukštesnių tiekėjų išlaidų dėl pandemijos, sąnaudų kainų lygio infliacija (eng. The rate of input price inflation) sušvelnėjo visame privačiame sektoriuje.
Indija 12.6 5.4 Paslaugų sektoriaus veikla Indijoje tebėra sulėtėjusi. Naujausi PMI duomenys praneša, kad produkcija gegužės mėnesį vėl krito aukščiausiu laipsniu. Atsižvelgiant į griežtas karantino priemones įvestas Indijoje, nenuostabu matyti tokius sunkumas balandžio ir gegužės mėnesiais. Paslaugų paklausa tiek vidaus rinkoje tiek užsienyje, toliau smuko gegužės mėnesį, kadangi klientų verslai liko uždaryti, o žmonių srautas liko drastiškai žemiau normalaus lygio. Matant, kad ekonomikos produktyvumas kris drastiškai pirmoje metų pusėje, verslininkai yra įsitikinę, kad iki COVID-19 buvusio BVP lygio atotrūkis išliks labai ilgai.
Kinija 55.0 44.4 Tiek pasiūla, tiek paklausa šį mėnesį greitai atsigavo paslaugų sektoriuje. Verslo aktyvumo indeksas pasiekė aukščiausią rodiklį per beveik 10 metų, kadangi paslaugų teikėjai paspartino darbo atnaujinimą po Covid-19 protrūkio suvaldymo. Darbingumo lygis paslaugų sektoriuje vis dar kelia nerimą. Užimtumo rodiklis išliko negatyvus ketvirtą mėnesį iš eilės, nepaisant nedidelio atsigavimo dėl pagerėjusios paklausos ir pasiūlos. Sąnaudų kainos paslaugų sektoriaus įmonėms išliko stabilios gegužės mėnesį, o paslaugų sektoriaus siūlomų paslaugų kainos šiek tiek sumažėjo. Paslaugų įmonės išliko optimistiškos dėl ateinančių 12 mėnesių, o būsimos veiklos matuoklis (eng. Gauge for future activity) buvo iš esmės stabilus, nes dėl pamažu panaikintų apribojimų Kinijoje protrūkis ėmė mažėti ir pasiūla ir paklausa ekonomikoje atsigavo.
Japonija 27.8 21.5 Nors gegužės mėnesį Japonijos vyriausybė sumažino griežtus karantino apribojimus, tačiau naujausios apklausos duomenys parodė, kad paslaugų sektoriaus veikla toliau krito panašiu tempu, kaip ir balandžio mėnesį. Socialinis atsiribojimas (eng. Social distancing) ir sumažėjęs turizmas akivaizdžiai turi labai neigiamą poveikį paslaugų sektoriui. Šie du veiksniai turės labai daug įtakos sektoriaus atsigavimo spartai. Atsižvelgiant į gegužės mėnesio duomenis, BVP lygis šiais metais turėtų kristi apie 10%.
Australija 26.9 19.5 Karantino sušvelninimas gegužės mėnesį turėjo teigiamos įtakos kai kurių verslų veiklai, tačiau ši teigiama įtaką tik sušvelnino bendrą paslaugų sektoriaus kritimą. Nedarbo lygis kilo ketvirtą mėnesį iš eilės ir antru greičiausiu tempu nuo 2016 metų gegužės mėnesio. Šis nedarbo lygio pakilimas, iš esmės, įvyko dėl sumažėjusio pardavimų skaičiaus.

Kas yra  PMI rodikliai ir kam svarbu juos stebėti?

Gamybos ir paslaugų pasitikėjimo rodikliai (PMI) tai vieni svarbiausių indikatorių norint įvertinti valstybės ekonominę būklę.  Tai vieni svarbiausių išankstinių rodiklių. Rodikliai apskaičiuojami apklausiant už užsakymus atsakingus vadybininkus. Šie rodikliai apibendrina situaciją darbo rinkoje, pardavimus, kainų pokyčius ir pan.

Jei rodiklis viršija 50, tai reiškia, kad sektorius plečiasi, jei mažiau 50, – sektoriuje nuosmukis. Šis rodiklis yra vienas iš pagrindinių ekonomikos būklės rodiklių, nes bendrovių vadybininkai geriausiai išmano rinkos sąlygas. Jeigu PMI auga, galima spėti, kad ekonominė situacija gerėja, jeigu rodikliai krinta – tuomet blogėja. Iš to galima spėti ar šalies valiutos kaina augs ar pigs, kaip seksis šalyje įsikūrūsiems verslams. Todėl šie rodikliai svarbūs tiek investuotojams, tiek ekonomistams.

Šis rodiklis yra vienas iš pagrindinių išankstinių rodiklių, kuriuos naudoja centriniai bankai spręsdami palūkanų didinimo ar mažinimo klausimą.

PMI rodikliai yra pateikiami daugeliui išsivystčiusių šalių, tokių kaip JAV, Europos valstybės, Kinija, Japonija ir pan. Šie rodikliai sudaromi apklausiant skirtingų sektorių bendrovių pirkimo vadybininkus. Dažniausiai rinkai yra pateikiami Gamybos ir Paslaugų sektorių rodikliai.

 

Ši informacija yra informacinio pobūdžio ir tai nėra rekomendacija pirkti, parduoti ar atlikti bet kokius veiksmus su nurodytomis finansinėmis priemonėmis. Tai nėra kvietimas, pasiūlymas pirkti ar parduoti finansines priemones ir negali būti jokio vėliau sudaryto sandorio pagrindu ar dalimi. Prieš priimant investicinius sprendimus pagal šias investavimo idėjas, būtina pasitarti su finansų konsultantu. Tarpininkas neprisiima jokios atsakomybės už tiesioginius arba netiesioginius nuostolius arba išlaidas, patirtas, pasinaudojus šia informacija. Ši informacija negali būti kopijuojama, dauginama, perspausdinama ar perleidžiama trečiajam asmeniui (įskaitant ir atskiras dokumento dalis). Tarpininkas įspėja, kad investavimas į finansines priemones yra susijęs su rizika. Greta įprastos rizikos, investuojant į finansines priemones, atsiranda rizika prarasti investuotas pinigines lėšas, drastiškai sumažėjus finansinių priemonių vertei, bei investuotojas gali patirti papildomų išlaidų. Investuotojas privalo atsižvelgti į finansinių priemonių emitentų bei sektorių sąlygojamą riziką. Taip pat įvertinti valiutų kurso, rinkos, infliacijos, likvidumo, nenumatytų įvykių bei kitą riziką. Daugiau apie riziką skaitykite www.orion.lt. UAB FMĮ „Orion Securities“ ar jų darbuotojai gali teikti paslaugas, dirbti, būti įsigiję vertybinių popierių (angl. long position) arba pardavę skolintų vertybinių popierių (angl. short position), ar kitaip būti suinteresuotais investavimu (įskaitant ir išvestines finansines priemones) į investicinėje idėjoje minimas finansines priemones.

STRAIPSNĮ PARUOŠĖ
Mantvidas Žėkas
Orion Securities | Kapitalo rinkų skyriaus vadovas

Turite klausimų?

– Padedame suformuoti investicinį portfelį;
– Pateikiame strategijas, kaip apsaugoti investicinį portfelį nuo potencialių rinkos svyravimų;
– Siūlome valiutų bei žaliavų apsidraudimo sandorius;
– Aktyviai prižiūrime esamų investuotojų pozicijas;
– Operatyviai vykdome Jūsų pavedimus;
– Konsultuojame rinkų klausimais;
– Siūlome platų finansinių instrumentų spektrą: akcijos, obligacijos, valiutos, žaliavos ir t.t.

Susisiekite:

Mantvidas Žėkas | Kapitalo rinkų skyriaus vadovas
cm@orion.lt